Järjestystä lastenhuoneen kaaokseen

Lasten huoneissa on taikaa. Ne näyttäytyvät asukkailleen maagisina paikkoina, joissa uudet leikit ja seikkailut ovat jatkuvasti läsnä ja mahdollisia. Aikuisille ne saattavat vaikuttaa sekasorrolta ja kaaokselta, joka ei tottele logiikan sääntöjä. Lasten huoneen siistinä pitäminen kannattaakin tehdä lapsen maailman ehdoilla ja lapsen kanssa. Mitä jos huoneen siivous ei olisikaan ikävä kotiaskare vaan säännöllisesti toistuva yhteinen hetki? Tässä artikkelissa jaan parhaat vinkit  lastenhuoneen kaaoksen kesyttämiseen.
Kaiken perustana on tehokkaat säilytysratkaisut. On syytä panostaa toimivaan kaapistoon, lipastoon tai laatikostoon, joka on helppo pitää puhtaana. Esimerkiksi kotimainen masku tarjoaa laajan valikoiman erilaisia säilytysratkaisuja, joiden avulla kaaos on mahdollista kesyttää.
Siivoushetken aluksi on hyvä kerrata, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Anna lapsen itse käydä lattialla lojuvat lelut läpi ja päättää esimerkiksi, mistä voidaan luopua ja mitkä säästetään. Älä kyseenalaista lapsen valintoja liikaa: toisinaan käpykokoelman merkitys voi olla suurempi kuin joululahjaksi saadun kauko-ohjattavan auton, vaikka se ei aikuisen järkeen kävisikään. Kun lapsi saa itse päättää, mitkä lelut hän haluaa säästää, kasvaa lapsen toimijuuden kokemus. Lapsi myös osaa luopua leluista, joita hän ei tarvitse tai halua.

Lapset kaipaavat rajoja ja toistuvia rutiineja. Siksi siivouskin kannattaa tehdä osaksi viikko- tai kuukausisiivousta. Myös jokailtainen lelujen keräily pois lattialta kannattaa ottaa tavaksi. Voit pyytää lapsia antamaan nimet eri lelukategorioille. Laatikot voi nimetä kategorioiden mukaan, jolloin lapsi tietää paikan jokaiselle tavaralle. Älä taaskaan liiaksi kummastele, jos kategoriat eivät ole oman logiikkasi mukaisia, vaan anna lapsen keksiä jaottelut itse.

Näillä vinkeillä lastenhuoneen siivous on taas astetta helpompaa!

Leave a Comment

Your email address will not be published.