Luova ympäristö lapsille

Lastenhuoneen sisustaminen ja rakentaminen luovaksi ympäristöksi lapselle ei ole hankalaa. Monesti lähdetään lisäämään ylenmäärin värejä ja tavaraa huoneeseen. Tämä kuitenkin aiheuttaa helposti enemmän kaaoksen kuin mukavan ja luovan tilan lapselle. Lapset kasvavat vauhdilla ja mielenkiinnon kohteet muuttuvat samalla. Tekemällä lastenhuoneen sisustuksesta hauska mutta järkevä voidaan varmistaa se, että se kestää aikaa myös lapsen kasvaessa ja kehittyessä.

Kalusteet ja materiaalit

Erilaiset teemasängyt tai muut vastaavat kalusteet ovat hauskoja mutta käytännössä ne kestävät käytössä vähän aikaa. Kannattaa valita käytännölliset ja kestävät kalusteet, jotka kestävät aikaa. Materiaali kannattaa olla helposti puhdistettavaa, koska piirros tai maalaus leikeissä usein värit eivät pelkästään pysy paperilla. Muutenkin lastenhuoneen materiaalit kannattaa valita siten, että ne on helppoja puhdistaa.

Järjestys

Selkeät tilat järjestää tavarat on tärkeä asia, jotta lapsi pystyy leikkimään ja touhuamaan omassa huoneessaan. Sekava ja epäjärjestyksessä oleva huone ei houkuttele ja siellä on hankala toteuttaa leikkejä. Läpinäkyvät säilytysjärjestelmät auttavat näkemään, mitä laatikoissa on sisällä ja helpottaa lelujen käyttöä, kun niitä ei tarvitse etsiä pitkää aikaa. Lelulaatikot pyörillä menevät helposti piiloon sängyn alle, josta ne voi tarvittaessa ottaa esille.

Taulut ja julisteet

Seinillä kannattaa asentaa tauluja tai maalata osa seinästä liitutaulumaalilla, jota voi hyödyntää piirtämiseen tai muistutusten kirjoittamiseen. Julisteet ovat aina mukavia lastenhuoneen seinällä ja niitä voi valita teemojen mukaan. Koululaiselle oppimista varten toimivat maailman kartta juliste ja aakkosjuliste.

Toiminnallista tekemistä

Maailma pyörii laitteiden ympärillä mutta lapselle voi tarjota paljon luovempaa tekemistä. Kaapeista on hyvä löytyä piirustuspaperia, värikyniä ja maalaustarvikkeita. Rakennuspalikat ja legot ovat aina toimivaa tekemistä oli lapsi sitten 1- tai 15-vuotias. Päivän lukuhetkiin on hyvä varata kirjoja hyllyyn.